Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγκαλιά: Η βιταμίνη της ψυχής.



Γεια σας!
Το blog μου μετρά 4,5 χρόνια ζωής και αμέτρητες αγκαλιές!
Πόσα πράγματα όμως ξέρουμε για αυτές; Γνωρίζουμε τη δύναμή τους;


Μπορεί μια αγκαλιά να πει όσα τα λόγια δεν μπορούν; Και τι είναι αυτό που κάνει μια αγκαλιά να τα γιατρεύει όλα;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα μας απαντά η Γεωργία Κιζιρίδου*, εξελικτική-σχολική ψυχολόγος, Msc Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.



Έτοιμοι να μάθουμε τι μαγική δύναμη κρύβει η αγκαλιά;
Φύγαμε!
Γνωρίζουμε από πότε άρχισαν να αγκαλιάζονται οι άνθρωποι;
Η πρώτη καταγραφή της αγκαλιάς λέγεται ότι εντοπίζεται 450 περίπου χρόνια πριν με τον όρο «hugga» που στην αρχαία σκανδιναβική διάλεκτο σημαίνει οικειότητα. Στην πραγματικότητα μόλις τα τελευταία 50 χρόνια η αγκαλιά σε δημόσιους χώρους είναι αποδεκτή συμπεριφορά, ενώ παλιότερα συνδεόταν αυστηρά με την ιδιωτική προσωπική ζωή.


Ποια είναι τα οφέλη της αγκαλιάς στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες;
Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες. Έρευνες στον τομέα της Εξελικτικής Ψυχολογίας δείχνουν πως τα βρέφη που οι μητέρες τους συνηθίζουν να τα αγκαλιάζουν συχνά και να έχουν απ’ ευθείας επαφή με το δέρμα, τείνουν να έχουν ποιοτικότερο ύπνο, να κλαίνε λιγότερο μέσα στην ημέρα, να είναι λιγότερο αγχώδη και εν συνεχεία να αναπτύσσουν υψηλότερη ενσυναίσθηση σε σχέση με τα βρέφη που δεν τα αγκαλιάζουν συχνά οι μητέρες τους. Όμως, τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τη βρεφική ηλικία, αλλά και όλα τα υπόλοιπα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί που αγκαλιάζουν τους μαθητές τους έχουν την τάση να σηκώνουν πιο συχνά το χέρι τους μέσα στην τάξη. Ποιοτικότερη ζωή με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους και υψηλότερη εμπιστοσύνη σημειώνουν τα ζευγάρια που συνηθίζουν να αγκαλιάζονται μέσα στην ημέρα, ενώ οι ασθενείς που έχουν δεχθεί αγκαλιά από τον θεράποντα ιατρό τους διατηρούν πιο αισιόδοξη στάση για την πορεία της ανάρρωσής τους. Σε γενικές γραμμές, μια αγκαλιά οδηγεί τον εγκέφαλο στην έκκριση ορμονών που σχετίζονται με τη χαρά και την εμπιστοσύνη (κορτιζόλη και οξυτοκίνη) και ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και το άτομο νιώθει ευεξία, όπως όταν τρώει σοκολάτα. 

 
Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αγκαλιάσουν κάποιον;
Οι άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να τους αγκαλιάζουν, δυσκολεύονται κι αυτοί με την σειρά τους να αγκαλιάσουν. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα και ορφανοτροφεία χωρίς σταθερές τροφούς παρουσιάζουν πιο συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας, όχι γιατί δεν ικανοποιούνται οι βασικές βιολογικές τους ανάγκες, αλλά γιατί δεν έχουν δεχθεί αγκαλιές και εν γένει στενή συναισθηματική φροντίδα. Την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που έχουν απομονωμένο συναίσθημα και δεν μπορούν να το εκφράσουν μέσα από απλές κι νήσεις, όπως είναι η αγκαλιά. Πρόκειται ουσιαστικά για άτομα που φοβούνται την οικειότητα και την στενή σωματική επαφή. 

 
Γιατί μια αγκαλιά μπορεί να είναι θεραπευτική;
Μια αγκαλιά έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο σωματικής, όσο και ψυχικής υγείας. Η πίεση του αίματος ρυθμίζεται καλύτερα, όπως και οι χτύποι της καρδιάς. Το άτομο που δέχεται αγκαλιές έχει συναισθηματική και ψυχική ισορροπία και φαίνεται να αναπτύσσει πιο γ ρήγορα και αποτελεσματικά συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες συγκρινόμενο με ένα άτομο που δεν το αγκαλιάζουν συχνά.
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αγκαλιά;
Βιολογικά υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσει κάποιος χωρίς να αγκαλιάζει και να τον αγκαλιάζουν. Όμως, συναισθηματικά δε θα αποκτήσει τα οφέλη της αγκαλιάς που προαναφέρθηκαν. Επομένως, ένα άτομο με μειωμένες συναισθηματικές δεξιότητες και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό του και τους άλλους έχει μειωμένες πιθανότητες να έχει μια επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε την ημέρα;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, καθώς ποικίλει από άτομο σε άτομο το επίπεδο οικειότητας που επιτρέπει ο καθένας. Ωστόσο, επειδή η αγκαλιά είναι δωρεάν, άμεση, ασφαλής, γρήγορη και ακίνδυνη, ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕΊΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ…!
(Σε ευχαριστούμε πολύ Γεωργία!)

*Η Γεωργία Κιζιρίδου είναι Εξελικτική - Σχολική Ψυχολόγος, απόφοιτος του Α.Π.Θ. Επέλεξε να ασχοληθεί με παιδιά και εφήβους, γιατί όσο δύσκολα κι αν φαίνονται τα πράγματα μερικές φορές, υπάρχει πάντα η ελπίδα στο μέλλον η ζωή τους να αλλάξει προς το καλύτερο. Εργάζεται και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κουτάλι της Kellogg's!

Α, θα μπω κατευθείαν στο θέμα! Έφτασε πριν από λίγες μέρες το κουτάλι της Kellogg's! Τι χαρά! Με το ονομά σου τυπωμένο! Ντα νταααααννννννν! Ιδού! Έκανε πολύ καιρό να φτάσει. Το περιμέναμε πώς και πώς! Φυσικά έφτιαξα και ένα κουτάλι για εμένα και ένα για τη "γιαγιακούλα" σου! Είναι μια πολύ όμορφη κίνηση της Kellogg's για μικρά και μεγάλα παιδιά! Κουτάλια για τα παιδάκια και τους γονείς τους! Με όποιο ήρωα της Kellogg's  αγαπάς! Κικιρίκουυυυυυυυυυυυυυυ! Αυτό επιλέξαμε εμείς! Μιαμ μιαμ μιαμ.... Το λες τόσο ωραία συλλαβιστά "κου-τα-λλά-κι!!!!!". Φιλάκια αγάπη μου!

Τα μεγάλα ταξίδια πάντα κάνουμε μόνοι

Τα έχουν αναλύσει όλοι όλα για το δυστύχημα στα Τέμπη. Δεν έμεινε κάτι άλλο να πούμε. Καταλαβαίνεις τον πόνο των άλλων, επειδή έχεις χάσει και εσύ ξαφνικά τον άνθρωπό σου; Επειδή είναι άδικο το ξαφνικό φευγιό; Καταλαβαίνεις τον άλλο έτσι κι αλλιώς;   Νομίζω ότι πλέον όλοι καταλαβαίνουμε κατά βάθος πάρα πολλά  και ακριβώς τα ίδια, είτε θρηνούμε μια απώλεια στο ίδιο μας το σπίτι, είτε όχι. Το κυριότερο από όλα που μας κάνει να πονάμε, είναι που ξέρουμε ότι σωθήκαμε τόσα χρόνια από τύχη. Το μόνο που μπορώ να κάνω αυτές τις μέρες, ώρες και στιγμές είναι να σιγοτραγουδώ λίγους στίχους...σαν φυλαχτό μέσα μου... " Μείνε λίγο ακόμα  κλείσαν’ όλοι οι δρόμοι  τα μεγάλα ταξίδια  πάντα κάνουμε μόνοι"    

«Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων...»

"Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων" ! Το ξέρεις; Φυσικά και το ξέρεις! Ειδικά όταν σε ακούω να γελάς στον ύπνο σου και φουσκώνω από ευτυχία!  Το είπε πριν από πολλά πολλά χρόνια ο Ουίλιαμ Σαίξπιρ. Ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Αδάμης , εμπνέεται  και παίρνει αφορμή αυτή την σχολική χρονιά, από τη διάσημη φράση του Σαίξπιρ και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών, το πιο απίστευτο όνειρο, το έργο που έχει ανέβει περισσότερες φορές στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο .  Σήμερα λοιπόν, παρακολουθήσαμε την πρώτη θεατρική παράσταση αυτού του φθινοπώρου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ . Πρόκειται για το "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.   Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπιρ σε όλο τον κόσμο.   Η παράσταση είναι ειδικά φτιαγμένη για τα παιδιά, με μια ολοκαίνουρια διασκευή, με επταμελή θίασο και συστήνει τον σπουδαίο συγγραφέα μέσα από την ελαφρότητα ενός ψιθύρου. Ο Πουκ, το λατρεμένο ξ