Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" στο Βασιλικό Θέατρο.

Έχουμε δει πολλές παιδικές θεατρικές παραστάσεις μαζί. Αυτό όμως χθες πρώτη φορά το είδαμε και το ζήσαμε. Ένα ολόκληρο θέατρο να κλαίει και να χειροκροτά τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" στο Βασιλικό Θέατρο.

Ο κόσμος έκλαιγε και φώναζε "μπράβοοοοο" αναγκάζοντας (με την καλή έννοια) τους ηθοποιούς που τα είχαν δώσει ΟΛΑ να παραμείνουν για πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο επί σκηνής.
Το κοινό όταν μαγεύεται, ξέρει και να αποθεώνει.

 Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων ζωντανεύει στη σκηνή σε δραματοποίηση των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά και μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του.
Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: "Σήκω... έγινε πόλεμος. δεν ακούς τις σειρήνες;"

Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο - μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση.


Η πείνα, η κατοχή, η προδοσία, ο φασισμός,  η ανέχεια. Αλλά και η αγάπη, η μητρική αφοσίωση και η αληθινή φιλία πέρασαν μπροστά στα μάτια μας μα προπαντός μίλησαν στις καρδιές μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος της παράστασης δάκρυσαν και οι ίδιοι οι ηθοποιοί.
Δεν έχω τίποτα άλλο να πω για αυτή την παράσταση που είδαμε.
Νομίζω θα τη θυμάσαι και εσύ μεγαλώνοντας.

Πρόκειται για ένα δώρο που "οφείλει" να κάνει κάθε γονιός στον εαυτό του μα προπαντός στο παιδί του.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΘΒΕ - Βασιλικό Θέατρο:
 
Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός, Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια, Κίνηση: Φρόσω Κορρού, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Video Art: Χρήστος Δήμας, Άντα Λιάκου, Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσεσμελής, Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Β' Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Όσσα, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν: Λευτέρης Αγγελάκης (Αχιλλέας), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Γιαούρτερ-Ψηλέας-Αγαρηνός), Ιωάννης Βαρβαρέσος (Γιάννης), Γιάννης Γκρέζιος (Πέτρος), Δημήτρης Καρτόκης (Θείος Άγγελος-Ιταλός στρατιώτης), Αίγλη Κατσίκη (Δροσούλα-Κουκλοπαίκτης), Δημήτρης Κολοβός (Παππούς), Άννα Κυριακίδου (Μητέρα), Παναγιώτα Μπιμπλή (Ρίτα-Κουκλοπαίκτης), Βασίλης Παπαδόπουλος (Σωτήρης), Κατερίνα Πλεξίδα (Αντιγόνη), Πολυξένη Σπυροπούλου (κυρία Λεβέντη), Εύα Σωφρονίδου (Νιούρα-κυρία του Ερυθρού Σταυρού-Κοπέλα), Στέργιος Τζαφέρης (Πατέρας), Δημήτρης Τσεσμελής (κύριος Λουκάτος-Μάικλ-Ιταλός στρατιώτης-Μούρα-Γκαριμπάλντι), Μανώλης Φουντούλης (Διερμηνέας-Σούρα).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κουτάλι της Kellogg's!

Α, θα μπω κατευθείαν στο θέμα! Έφτασε πριν από λίγες μέρες το κουτάλι της Kellogg's! Τι χαρά! Με το ονομά σου τυπωμένο! Ντα νταααααννννννν! Ιδού! Έκανε πολύ καιρό να φτάσει. Το περιμέναμε πώς και πώς! Φυσικά έφτιαξα και ένα κουτάλι για εμένα και ένα για τη "γιαγιακούλα" σου! Είναι μια πολύ όμορφη κίνηση της Kellogg's για μικρά και μεγάλα παιδιά! Κουτάλια για τα παιδάκια και τους γονείς τους! Με όποιο ήρωα της Kellogg's  αγαπάς! Κικιρίκουυυυυυυυυυυυυυυ! Αυτό επιλέξαμε εμείς! Μιαμ μιαμ μιαμ.... Το λες τόσο ωραία συλλαβιστά "κου-τα-λλά-κι!!!!!". Φιλάκια αγάπη μου!

Τα μεγάλα ταξίδια πάντα κάνουμε μόνοι

Τα έχουν αναλύσει όλοι όλα για το δυστύχημα στα Τέμπη. Δεν έμεινε κάτι άλλο να πούμε. Καταλαβαίνεις τον πόνο των άλλων, επειδή έχεις χάσει και εσύ ξαφνικά τον άνθρωπό σου; Επειδή είναι άδικο το ξαφνικό φευγιό; Καταλαβαίνεις τον άλλο έτσι κι αλλιώς;   Νομίζω ότι πλέον όλοι καταλαβαίνουμε κατά βάθος πάρα πολλά  και ακριβώς τα ίδια, είτε θρηνούμε μια απώλεια στο ίδιο μας το σπίτι, είτε όχι. Το κυριότερο από όλα που μας κάνει να πονάμε, είναι που ξέρουμε ότι σωθήκαμε τόσα χρόνια από τύχη. Το μόνο που μπορώ να κάνω αυτές τις μέρες, ώρες και στιγμές είναι να σιγοτραγουδώ λίγους στίχους...σαν φυλαχτό μέσα μου... " Μείνε λίγο ακόμα  κλείσαν’ όλοι οι δρόμοι  τα μεγάλα ταξίδια  πάντα κάνουμε μόνοι"    

«Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων...»

"Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων" ! Το ξέρεις; Φυσικά και το ξέρεις! Ειδικά όταν σε ακούω να γελάς στον ύπνο σου και φουσκώνω από ευτυχία!  Το είπε πριν από πολλά πολλά χρόνια ο Ουίλιαμ Σαίξπιρ. Ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Αδάμης , εμπνέεται  και παίρνει αφορμή αυτή την σχολική χρονιά, από τη διάσημη φράση του Σαίξπιρ και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών, το πιο απίστευτο όνειρο, το έργο που έχει ανέβει περισσότερες φορές στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο .  Σήμερα λοιπόν, παρακολουθήσαμε την πρώτη θεατρική παράσταση αυτού του φθινοπώρου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ . Πρόκειται για το "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.   Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπιρ σε όλο τον κόσμο.   Η παράσταση είναι ειδικά φτιαγμένη για τα παιδιά, με μια ολοκαίνουρια διασκευή, με επταμελή θίασο και συστήνει τον σπουδαίο συγγραφέα μέσα από την ελαφρότητα ενός ψιθύρου. Ο Πουκ, το λατρεμένο ξ