Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Hygge", ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά.

Το βιβλίο του "Hygge - Ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά" από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ έφτασε στα χέρια μου πριν λίγες μέρες. Το διάβασα μέσα σε μια μέρα.
                                              Πώς έγινε αυτό;


 Έβαλα μια κούπα ζεστό τσάι, άναψα κεριά και κάθησα στον καναπέ με μια κουβέρτα φλις στην αγαπημένη μου γωνιά στο σαλόνι.
Αυτό θα λέγαμε ότι είναι το ρεζουμέ του #hygge (χούγκα). η αίσθηση της άνεσης, της ευημερίας και της οικειότητας.
Διαβάζω στη σελίδα 6 ότι "hygge λέγεται οτιδήποτε, από την τέχνη της δημιουργίας οικειότητας, τη "ζεστασιά της ψυχής" και την "απουσία ενόχλησης" έως την απόλαυση που νιώθεις από την "παρουσία ευχάριστων πραγμάτων", "από την οικεία εγγύτητα" και το αγαπημένο μου "λίγο ζεστό κακάο στο φως των κεριών".

Το hygge εμφανίστηκε  στις αρχές του 18ου αιώνα και έχει νορβηγική προέλευση. Στην αρχική σημασία της σημαίνει "ευημερία" αλλά μπορεί αρχικά να προερχόταν από τη λέξη "hug" (ένας λόγος που και η ονομασία του blog έχει άμεση σχέση με την αίσθηση θαλπωρής και οικειότητας).
"Ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά" εξηγείται μέσα από το λεγόμενο  ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ HYGGE που έχει να κάνει με:
  • ατμόσφαιρα (σβήστε τα φώτα)
  • παρουσία (να ζείτε τη στιγμή)
  • απόλαυση (καφές, σοκολάτα, μπισκότα, κέικ, γλυκά)
  • ισότητα  ("εμείς" αντί "εγώ")
  • ευγνωμοσύνη (συνειδητοποίησε αυτό που ζεις)
  • αρμονία
  • άνεση (το παν είναι η χαλάρωση)
  • ανακωχή
  • εγγύτητα
  • καταφύγιο



Δεν είναι δυνατόν να αποκαλύψω τι περιέχουν και οι 285 σελίδες του παγκόσμιου best seller του Μάικ Βάικινγκ.
Αυτό που μπορώ να πω είναι οτι εξεπλάγην όταν διάβασα ότι είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας της Ευτυχίας στη Δανία. Αναφώνησα "πόσο μπροστά είναι αυτοί οι άνθρωποι!"
Και αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι οτι οι Δανοί ξέρουν παρά την απουσία του ήλιου να λούζονται στο φως.
Μην περιμένεις να έρθουν τα Χριστούγεννα (φερειπείν) για να νιώσεις τη χαρά τους. Μπορείς να κρατήσεις μικρές γωνιές ευτυχίας μέσα στο σπίτι σου (μια ιδέα σου δίνω). 


Γράφει ο Μάικ Βάικινγκ στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"Το hygge το καταλαβαίνετε όταν το νιώθετε. Όταν είστε κουλουριασμένοι στον καναπέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο, όταν μοιράζεστε το φαγητό με τους στενούς σας φίλους. Είναι εκείνα τα δροσερά γαλάζια  πρωινά, όταν το φως που μπαίνει από το παράθυρο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε".

Και δεν έχει άδικο!
Ένιωσα πολλές φορές τη μαγεία του hygge!
Απλώς δεν ήξερα ότι το λένε έτσι!

                                 Καλή ανάγνωση !!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κουτάλι της Kellogg's!

Α, θα μπω κατευθείαν στο θέμα! Έφτασε πριν από λίγες μέρες το κουτάλι της Kellogg's! Τι χαρά! Με το ονομά σου τυπωμένο! Ντα νταααααννννννν! Ιδού! Έκανε πολύ καιρό να φτάσει. Το περιμέναμε πώς και πώς! Φυσικά έφτιαξα και ένα κουτάλι για εμένα και ένα για τη "γιαγιακούλα" σου! Είναι μια πολύ όμορφη κίνηση της Kellogg's για μικρά και μεγάλα παιδιά! Κουτάλια για τα παιδάκια και τους γονείς τους! Με όποιο ήρωα της Kellogg's  αγαπάς! Κικιρίκουυυυυυυυυυυυυυυ! Αυτό επιλέξαμε εμείς! Μιαμ μιαμ μιαμ.... Το λες τόσο ωραία συλλαβιστά "κου-τα-λλά-κι!!!!!". Φιλάκια αγάπη μου!

Τα μεγάλα ταξίδια πάντα κάνουμε μόνοι

Τα έχουν αναλύσει όλοι όλα για το δυστύχημα στα Τέμπη. Δεν έμεινε κάτι άλλο να πούμε. Καταλαβαίνεις τον πόνο των άλλων, επειδή έχεις χάσει και εσύ ξαφνικά τον άνθρωπό σου; Επειδή είναι άδικο το ξαφνικό φευγιό; Καταλαβαίνεις τον άλλο έτσι κι αλλιώς;   Νομίζω ότι πλέον όλοι καταλαβαίνουμε κατά βάθος πάρα πολλά  και ακριβώς τα ίδια, είτε θρηνούμε μια απώλεια στο ίδιο μας το σπίτι, είτε όχι. Το κυριότερο από όλα που μας κάνει να πονάμε, είναι που ξέρουμε ότι σωθήκαμε τόσα χρόνια από τύχη. Το μόνο που μπορώ να κάνω αυτές τις μέρες, ώρες και στιγμές είναι να σιγοτραγουδώ λίγους στίχους...σαν φυλαχτό μέσα μου... " Μείνε λίγο ακόμα  κλείσαν’ όλοι οι δρόμοι  τα μεγάλα ταξίδια  πάντα κάνουμε μόνοι"    

«Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων...»

"Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων" ! Το ξέρεις; Φυσικά και το ξέρεις! Ειδικά όταν σε ακούω να γελάς στον ύπνο σου και φουσκώνω από ευτυχία!  Το είπε πριν από πολλά πολλά χρόνια ο Ουίλιαμ Σαίξπιρ. Ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Αδάμης , εμπνέεται  και παίρνει αφορμή αυτή την σχολική χρονιά, από τη διάσημη φράση του Σαίξπιρ και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών, το πιο απίστευτο όνειρο, το έργο που έχει ανέβει περισσότερες φορές στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο .  Σήμερα λοιπόν, παρακολουθήσαμε την πρώτη θεατρική παράσταση αυτού του φθινοπώρου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ . Πρόκειται για το "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.   Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπιρ σε όλο τον κόσμο.   Η παράσταση είναι ειδικά φτιαγμένη για τα παιδιά, με μια ολοκαίνουρια διασκευή, με επταμελή θίασο και συστήνει τον σπουδαίο συγγραφέα μέσα από την ελαφρότητα ενός ψιθύρου. Ο Πουκ, το λατρεμένο ξ